Loslaten!: een persoonlijk avontuur op zolder

Loslaten: een persoonlijk avontuur op zolder.

Al geruime tijd ben ik bezig met het opruimen van onze zolder. Het is een flinke klus, gezien de hoeveelheid spullen die we vanuit twee samengevoegde huizen al hadden. Én hebben verzameld sinds we hier acht jaar geleden zijn komen wonen. Hoewel veel al is gesorteerd en weggedaan, zijn er nog altijd dozen vol herinneringen die wachten op een besluit. Mijn ruime zolder en mijn liefde voor creativiteit zorgen ervoor dat ik veel bewaar, zoals prachtig oud servies dat ik omtover tot etagères, of glazen paddenstoelen voor in de tuin. De kringloopwinkel is er blij mee, maar mijn zolder iets minder.

Naarmate ik ouder word, merk ik een groeiende behoefte aan structuur. Vroeger leek het allemaal minder belangrijk, als iets maar ergens stond. Maar nu geniet ik ervan om me te ontdoen van ballast. Het is een proces dat niet altijd makkelijk is, maar steeds beter lukt door mezelf kritische vragen te stellen: “hoe lang heb ik dit niet gebruikt? Ga ik dit nog wel eens nodig hebben? Waarom heb ik dit eigenlijk bewaard?" Zo heb ik in de loop der jaren geleerd om te ontspullen, en het gevoel van ruimte dat dat creëert is onbetaalbaar. Zoals ze zeggen: 'Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd.'

Toch zijn sommige dingen moeilijker los te laten. Ik heb bijvoorbeeld alle persoonlijke kaarten bewaard: ansichtkaarten met lieve of leuke, persoonlijke teksten, trouwkaarten, rouwkaarten, geboortekaartjes, brieven, allemaal in één grote doos. Telkens wanneer ik besluit er afscheid van te nemen, word ik overspoeld door herinneringen. Ik lach, ik huil, ik denk terug aan mensen die ik heb gekend, aan mijn schooltijd... Het is als een reis door de tijd, en die doos is mijn schatkist van herinneringen. Het is een bewuste keuze om die te bewaren, een keuze die ik maak na een stukje zelfreflectie. Zoals Marie Kondo adviseert, vraag ik mezelf af: “word ik hier nog blij van?" En het antwoord is volmondig JA!

Deze doos symboliseert mijn persoonlijke ontwikkeling door de jaren heen. Het laat zien wat ik leuk vind, welke momenten me bijblijven, wat me echt gelukkig maakt, maar ook wat ik liever achter me laat. Het is mijn levenslijn die ik op zo’n moment loop. Een oefening die ik overigens ook vaak met mijn coachees doe, omdat het laat zien hoe ver we zijn gekomen en hoe we zijn gegroeid. Het is heerlijk om die doos er af en toe bij te pakken en met warmte terug te kijken op wie ik ben geworden en wat ik voor anderen beteken. Dus die doos… die krijgt het mooiste plekje op de zolder!

Benieuwd naar meer tips voor zelfontwikkeling en persoonlijke groei?
Volg me hier op LinkedIn voor regelmatige updates en inzichten!
hashtagzelfontwikkeling hashtagpersoonlijkegroei hashtagcoaching hashtagontspullen hashtagMarieKondo hashtagopgeruimdhoofd hashtagherinneringen hashtagemotioneelgeheugen hashtagbewustleven hashtagyvhcoaching

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.